06-12-07

Nieuw woord voor "allochtoon" voorgesteld.

Gisteren in het programma "De laatste show" werd een Kazachstaanse immigrante ten tonele gevoerd die er zich kwam over beklagen dat de woorden "allochtoon", "vreemdeling" en "buitenlander" TE STIGMATISERD klinken voor haar. Daarom stelde zij voor deze woorden te schrappen uit ons woordenboek en een vreemdeling voortaan enkel nog aan te duiden met het (volgens haar) chiquer klinkende woord "exoot". Ze ging de straat op en peilde bij andere vreemdelingen (pardon: "exoten") naar hun mening over het voorstel. Omdat exoot fonetisch klinkt als "ek soot" leidde dit bijwijlen tot hilarische momenten. De Kazachstaanse zei tegen een allochtoon dat hij zichzelf voortaan moest betitelen als "ek soot". Hij keek ongelovig en zei "Ik zot"? Protest betwijfelt of dit woord minder stigmatiserend zou klinken. Laten we de proef op de som nemen en een fictief krantenartikel opstellen:

"Op een Sinterklaas feestje omsingelden vijf exoten een paar autochtone kinderen die ze bestookten met bommetjes. De ouders kwamen tussenbeide en de exoten gingen er vandoor. Even later kwamen ze terug, in grotere getale ditmaal. Een van de exoten had zich bewapend met een groot slagersmes en ging er de ouders mee te lijf, met heel wat bloedvergieten ten gevolge. Intussen zijn de exoten op de vlucht geslagen en worden ze opgespoord..."

Wat denkt u? Minder stigmatiserend?

Hawaii

exotisch geklede meisjes, al dan niet allochtoon.

17:01 Gepost door Olivier Bronselaer (oprichter partij PROTEST) / U KAN EEN REACTIE PLAATSEN OP DIT BERICHT in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.