16-01-10

Baas van 'De Standaard' keldert imago van eigen krant

Met verbijstering heb ik de afgelopen dagen zitten kijken naar de deelname van krantenbaas Peter Vandermeersch aan de veelbesproken televisie-quiz 'De Slimste Mens'. Jaren geleden zou hij reeds een keertje aan dit spel hebben meegedaan en toen meteen in zijn eerste aflevering het onderspit hebben gedolven; deze keer weet hij het met heel veel geluk langer uit te houden, zij het steeds met de hakken over de sloot. Jammer genoeg heb ik de meeste van deze uitzendingen gemist wegens tijdgebrek doch ik heb het genoegen mogen smaken hem al twee keer te zien puffen en zweten onder de vragen die Erik van Looy op hem afvuurt. Het schrijnende gebrek aan kennis dat hij daar etaleerde deed mij haast van mijn stoel tuimelen!

Op de vraag bijvoorbeeld welke vijf Amerikaanse presidenten de Fillipijnse ex-presidentsvrouw Imelda Marcos persoonlijk heeft gekend braakte hij een ontelbaar aantal namen uit van presidenten die in Amerika de plak zwaaiden ofwel VOOR ofwel NA de regeerperiode van mevrouw Marcos haar man terwijl Vandermeersch de voor dat tijdperk voor de hand liggende namen van Johnson en Nixon niet scheen te kennen. Bijzonder pijnlijk voor iemand die geschiedenis heeft gestudeerd aan de universiteit van Gent en politieke wetenschappen aan de universiteit van Harvard (USA !)

Helemaal te gek werd het toen hij van de quizmaster een filmpje kreeg voorgeschoteld van een Belgische historische gebeurtenis van formaat en hem gevraagd werd in een paar trefwoorden te beschrijven wat hij te zien kreeg, namelijk de vrijlating van voormalig C.C.C. leider Pierre Carette uit de gevangenis, nadat die ons land gedurende vele jaren in de ban had gehouden met een golf van terroristische aanslagen. Carette kwam heel herkenbaar in beeld, alsook zijn bevriende militanten die tijdens zijn vrijlating driftig zwaaiden met communistische vlaggen, doch Vandermeersch gokte "gaat dit over de P.K.K. misschien?" en moest het antwoord schuldig blijven, zijn beurt overlatend aan een middelmatig acteur, die (hoewel maar half zo oud als de hoofdredacteur van De Standaard) meteen de juiste antwoorden opsomde...

Is dit het waard om een stukje over te schrijven zal u zich afvragen? En dan antwoord ik: Beslist! Peter Vandermeersch is immers een van de hoofdrolspelers van de zogenaamde 'Vierde Macht' in dit land, staat aan het roer van de invloedrijke krant 'De Standaard' en is derhalve bij machte politieke loopbanen te maken en te kraken... Dat dergelijk persoon onwetend is van enkele van de belangrijkste episodes uit onze geschiedenis, de Amerikaanse -laat staan de Belgische geschiedenis- tart dan ook alle verbeelding. Afgaande op Vandermeersch belabberde antwoorden heeft hij het intellectuele niveau van een reporter van 'Joepie' (en nieteens van 'Dag Allemaal': die kennen meer mensen) doch ZEKER NIET van een baas van een kwaliteitskrant. De vraag die zich opdringt is dan ook: Heeft dit heerschap zijn hoge positie bereikt op eigen kracht of louter dankzij vriendjespolitiek en ellebogenwerk? Het antwoord laat zich raden (en de vraag is geen quizvraag, sorry meneer Vandermeersch, dat zou iets te simpel zijn, ook voor u!) Dat dit ontluisterende optreden de elitaire krant een pak lezers zal kosten en afbreuk doet aan haar imago is voor mij boven alle twijfel verheven!

vandermeersch_peter1_cm300

04:26 Gepost door Olivier Bronselaer (oprichter partij PROTEST) / U KAN EEN REACTIE PLAATSEN OP DIT BERICHT in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.